intreaba un coach

Coaching, training, mentoring – un articol de Alexandru Frumosu ACC

Author:

11 mai 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Coaching-ul nu este o noua formă de abordare psihologică, terapeutică sau analitică. Coaching-ul nu este o abordare de expert.

 

Sinteză a diferitelor principii, metode, teorii si tehnici de succes preluate din psihologie, management, dezvoltare personală şi sport de performanţă, coaching-ul reprezintă un parteneriat pentru performanţă.

Scopul principal al coaching-ului este împlinirea fiecăruia dintre noi ca indivizi, pe multiple planuri (profesional, financiar, afectiv, spiritual etc.), prin definirea unor obiective concrete şi găsirea căilor optime pentru atingerea lor.

 

Se spune adeseori că un coach „nu oferă soluţii concrete la problemele clientului său”. Coaching-ul nu este training. Coaching-ul nu este mentoring.

Pornind de la aceste consideratii iata cateva asemanarile si deosebirile intre coaching, training si mentoring.

 

Comparaţie între coaching şi training

 

Training Coaching
Are un program fix stabilit de către trainer Clientul stabileşte agenda întâlnirii, care este flexibilă
Schimbarea vine din exterior Schimbarea vine din interiorul clientului
Participanţii au mai mult sau mai puţin de câştigat Intervenţia este personalizată, orientată către nevoile şi ţelurile individului
Participarea la training este deseori impusă Participarea este voluntară
Tinde să accentueze stilul tradiţional, ierarhic, de management Este un proces de colaborare, participativ, democratic
Nu poate produce mereu şi la toţi participanţii schimbări majore în gândire şi în acţiuni Realizează o schimbare susţinută a comportamentului

 

 

Asemănări şi deosebiri între coaching şi mentoring

 

Asemănări Deosebiri
Ambele necesită abilităţi interpersonale bine dezvoltate Mentoringul creează un viitor bazat pe competenţa şi înţelepciunea altei persoane. Coachingul abordează crearea viitorului pornind de la posibilităţile individului.
Ambele necesită capacitatea de a prezenta încredere, de a sprijini implicarea şi de a genera acţiuni noi, folosind aptitudini pentru ascultare şi dialog Mentorii sunt recunoscuţi ca experţi în acelaşi domeniul lor de activitate, coachii nu.
Ambele scurtează curba de învăţare Mentoringul este de obicei focalizat pe carieră, în ideea avansării în funcţie
Ambele îl stimulează pe individ să facă mai mult şi îl ajută dacă greşeşte sau se simte depăşit Mentorii oferă sfaturi şi îşi exprimă opiniile , în timp ce coachii îl stimulează pe individ să găsească singur răspunsurile
Ambele îi oferă individului sprijin şi nu-l scutesc de responsabilitate Mentorii au o putere şi o influenţă considerabilă pentru avansarea în carieră a individului

 

 

Custom Design
x