Coaching si mentoring pentru antreprenori la inceput de drum
19 ianuarie 2015 Coaching,Evenimente
un articol de Ioana Dragan
Vineri, 16 Ianuarie 2015 a avut loc la Libraria Bastilia un workshop despre antreprenoriat organizat de Coaching Support Group Bucuresti – o initiativa Noble Manhattan Coaching. Dragos Nicolaescu ne-a impartasit (atat cat e posibil in 2 ore) din experienta lui valoroasa legata de acest subiect. Dupa o experienta de 15 ani in mediul corporate, Dragos, a decis sa faca ceea ce am aflat ca se numest “downshifting”. Cu alte cuvinte a ales sa renunte la un nivel de confort financiar pentru a-si cauta fericirea profesionala pe cont propriu. Adica mai putini bani contra mai mult timp pentru educatie si pentru sine. Pana aici suna ca un schimb profitabil, cel putin pentru cei cu semnalmentele psihologice ale antreprenorului. Pentru a evita falsele asteptari, avertizarea nu s-a lasat asteptata: “Sa stiti ca nu este un drum usor!”.
Dupa momentul introductiv am fost invitati sa ne alegem o persoana necunoscuta cu care sa interactionam cateva minute, discutand despre pasiunile noastre. In urma interactiunii am fost invitati sa reflectam asupra modului in care am procedat, asupra abilitatilor noastre de ascultare si asupra trairilor pe care le-am avut. Partenera mea de disutie mi-a adus aminte de ceva, aparent simplu, dar critic pentru orice antreprenor la inceput de drum: “Ofera-ti timp pentru relaxare, timp sa discuti cu tine insati pentru esti principala resursa!”
Dupa ce ne-am incalzit, vorbind despre ceea ce ne pasioneaza si ascultand, a venit momentul ca workshopul sa ia o tenta mai pragmatica. “Cine are o idee de afacere?” a venit intrebarea care a facut pe toata lumea sa ridice mana. Spre supriza mea placuta, am ascultat persoane care, la fel ca mine, sunt inca in momentul transpunerii viziunii lor in ceva concret si vandabil. Am ascultat si participanti care au reusit sa-si transforme ideile in afaceri autonome si scalabile. Iata unul dintre principalele bonusuri in participarea la asemenea evenimente: poti beneficia de suport, experienta si de realizarea pretioasa ca “si altii s-au confruntat cu ce ma confrunt eu si iata ca au gasit solutii”.
Unul dintre avantajele fundamentale in a avea un mentor este facilitarea “conversiei viselor” in realitate. Dragos ne-a demonstrat in timpul scurt pe care l-a avut la dispozitie cum ar putea sa se desfasoare acest proces. A ales o idee concreta a unuia dintre participante. Reconstruirea si examinarea etapizata a ideii s-a bazat pe un schelet logic, incepand cu intrebarea “Ce este o afacere?”. Discutia a inceput cu identificarea clientului si a nevoii sale, trecand prin solutie si potentialul ei de a aduce profit si in cele din urma ajungand inapoi la client, de acesta data, deja fidel solutiei pe care o oferim. In discutarea fiecarei etape am aflat despre o multitudine de potentiale obstacole, neconcordante sau deziluzii pentru care un antreprenor trebuie sa fie pregatit. Insa atmosfera generala, glumele si increderea emanata de cei care au atins succesul, a fost o combinatie benefica de realism si optimism. In principiu, mesajul a fost ca folosind creativitatea, flexibilitatea, perseverenta si expertiza altora avem toate sansele sa ne atingem scopurile.
Desi, s-a discutat despre faptul ca statistic vorbind, posibilitatea ca o idee de afacere sa esueze este o probabilitate, moralul participantilor a ramas ridicat. Mi s-a reamintit ca a nu obtine rezultatul dorit de la inceput nu este neaparat un esec. In coaching, unul dintre principiile de baza este ca in anumite situatii realitatea nu poate fi modificata in functie de dorintele si nevoile noastre. Insa, ceea ce putem schimba pentru a ne imbunatatii calitatea vietii este perspectiva noastra despre realitate. Discutia s-a invartit putin in jurul modalitatilor de finantare si a consecintelor, avantajelor si dezavantajelor fiecarei optiuni. Pentru a aprofunda acest aspect important, Dragos ne-a recomandat “Lean start-up” de la Editura Publica, carte care a fost oferita, la sfarsitul workshopului unui participant norocos.
Workshopul cu siguranta nu a fost suficient pentru a raspunde tuturor intrebarilor sau neclaritatilor pe care le ridica un domeniu atat de vast. Pentru mine, insa a reusit sa ofere claritate asupra unei intrebari fundamentale “De unde sa incep?”. Suntem tentati de multe ori sa credem ca planurile si obiectivele pe care ni le propunem sunt entitati fixe si constrangatoare. Insa, realitatea este ca antreprenorii de succes sunt cei care isi urmeaza cu determinare obiectivele, pastrand in minte constant urmatoarele: realitatea ne obliga sa ne pastram constant flexibilitatea in raport cu mediul exterior si cu realitatea noastra interioara. Usor de zis, nu la fel de usor de facut. Din fericire, coachingul ofera un support nepretuit in acest process.
Antreprenoriatul este o preocupare si o investite constanta in tine insuti si in viziunea ta. Intr-o lume in care informatia abunda pe toate canalele este vital sa discernem ce anume ne serveste intr-un anumit moment, ce sa citim, unde sa ne cautam resursele, cu cine sa intram in contact. Incontestabil, trainingurile servesc nevoii noastre de informare si de networking.
In acest proces de devenire al antreprenorului este probabil sa identificam si alte tipuri de nevoi. “60% dintre antreprenori au o criza existentiala de-alungul vietii.”, ne relata Dragos. Coachingul si mentoratul sunt resurse ideale pentru intampinarea acestor nevoi si pentru prevenirea si gestionarea eficienta a eventualelor momente de criza.
Pe langa experienta unui mentor, un factor cheie este relatia benefica care il tine pe antreprenor conectat atat la viziunea sa, cat si la realitate. Cu alte cuvinte, faciliteaza functionarea dupa principiul “cu capul in nori si cu picioarele pe pamant”.
“Cred intr-un potential sub mentorat in ciuda mutilarii provocate de sistemul educational romanesc.” spunea Dragos. Putem fi de accord ca pentru persoanele creative, sistemul educational clasic nu este, de cele mai multe ori mediul ideal pentru dezvoltare. De aceea, mentoratul ofera alternativa unui suport personalizat, oferindu-ne oportunitatea de a ne dezvolta conform cu ritmul, aspiratiile si structura noastra interioara.
Dupa discutarea etapelor de planificare a procesului, cu alte cuvinte “Ce si cum facem?” a urmat, inevitabil si intrebarea “Cine?”. “Care sunt calitatile unui antreprenor?”, a venit intrebarea unui participant . Raspunsul lui Dragos a fost surprinzator si empowering pentru mine. In locul unei liste de epitete am primit ceva mult mai util. “Cand v-am invitat sa interactionati, ati acceptat toti provocarea.” Pentru o persoana cu tendinta de a gandii si verbaliza disporportionat de mult cu cat actioneaza, unul dintre principalele beneficii ale coachingului este acela ca te provoaca la actiune. Si nu orice fel de actiune, ci una aleasa de cei mai capabili experti: noi insine. In antreprenoriat acest aspect este central asigurand flexibilitatea si motivatia in atingerea obiectivelor personale.
Evenimentul a continuat cu un grup MasterMind unde s-au schimbat idei despre prioritati, alegeri, organizare si creativitate. Participantii au impartasit din experinta lor cu generozitate si deschidere si toata lumea a fost incantata.
Probabil discutiile ar fi continuat pentru mult timp. Din pacate varianta expusa in gluma “de a innopta intr-o librarie” nu s-a dovedit viabila de aceasta data. Poate la urmatorul eveniment..