everest-1_mic

COACHING RESPIRO

Author:

30 ianuarie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Resurse

 

Pe traseul catre fiecare V-A-R-F* pe care am ales sa-l… „cuceresc”, ma ajuta si daca ma opintesc, si daca, din cand in cand, sa-mi trag sufletul ma mai si opresc. Sa ma revigorez. Sa ma energizez. Sa ma re?mobilizez. Sa ma re-concentrez. Sa ma adun. In lupta cu disperarea. Cu razgandirea. Cu renuntarea. Cu auto-sabotarea. Sa ma recentrez. Sa ma imbarbatez. Sa ma incurajez. Dar mai ales sa ma bucur de privelisti; de „calea” urmata si partea-i deja parcursa; de fiecare dintre cei pe care ii am alaturi; de pasii indrazniti. Si de perspectiva celor care urmeaza.

 

Fara a dori sa fiu vreun tep prea afurisit in talpa insotitorilo-mi de drum sau pentru oricare dintre cei de langa, buna randuiala-mi spune ca voi aplica totusi un mestesugit SPIN** celor carora le-as veni la inaintare cu folositoare-lor propuneri de angajament. Doar deschis si constructiv sa raspunda. Decat.

 

Astfel, pe drumul meu, dupa reprize de efort, osteneli si chiar opinteli, ma-ncumet sa zic STOP***. Si sa-mi acord un moment de respiro. La fel ca atunci cand mai bine astept, inainte de a spune ceva. Cand pot masura de doua ori, inainte de a taia o data (WIIFM****). Cand imi asum sa astept intr-o masura „vinovata” si bine plasata (WAIT*****). DAR cu rost. Cu finalitate constructiva.

 

Si astfel, fiecarui efort ii atribui un precedent RESPIRO******. O investitie de timp, atentie si reflectie pentru…

…constientizarea actualei stari de fapt (~ R-ealitatea curenta & E-valuarea proprie-mi satisfactii aferente);

…coerenta si concretetea (~ S-pecificitatea) a ceea ce doresc sa obtin material si/sau emotional (~ P-erformanta);

…contributia-mi asumata, actiunile-mi vizate si resursele-mi avute la dispozitie si pe care le voi si accesa (~ I-mplicarea) in vederea atingerii ravnitei destinatii;

…acuratetea potrivirii dintre ceea ce este efctiv posibil intr-un anumit timp dat, cu obisnuinta stilulu-mi de viata, cu angajamentele luate, cu limitele si constrangerile inregistrate (~ R-ealism);

…confirmarea faptului ca punctul final „calcat” este chiar destinatia vizata initial (~ O-bservarea si aprecierea progresului realizat).

 

Apoi, din nou: „Pe locuri! Fii gata: AVANT!”.

 

AsaDAR:

* V.iziune A.ctiune R.ealizare F.ericire

** S.ituatie P.roblema I.mplicatii N.evoie-solutie

*** S.tau T.ac O.bserv P.lanific

**** W.hat’s I.n I.t F.or M.e (care-i partea mea, mie ce-mi iese din asta, ce obtin de aici?)

***** W.hy A.m I. T.alking (care-i rostul a ceea ce vreau sa spun?)

****** R.ealitate E.valuare S.pecificitate P.erformanta I.mplicare R.ealism O.bservatie

 

Sursa inspiratiei prezentelo-mi ganduri: https://www.thecoachingtoolscompany.com/spiro-a-new-to-us-goal-setting-model/

 

Custom Design
x