light-speed_mic

Coaching cu viteza luminii

Author:

4 aprilie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching,Resurse

 

Suntem la mai bine de 100 de ani de cand Albert Einstein a… ¿scornit¿ Teoria Relativitatii. Si, dupa presa, la putin peste 10 ani de cand aceasta a fost confirmata de o echipa de fizicieni din Franta, Germania si Ungaria. Odata cu A.Einstein, omenirea a inteles relatia dintre E.nergia unui sistem, m.asa acestuia si c.onvertirea-i la viteza luminii in vid: „E=mc²”.

 

La multi ani lumina de indrazneala celui considerat un geniu, naiv, profan si sper ca deloc in van, ma incumet si eu sa incropesc o formula pe care am nascocit-o dupa o scoala de… munte (precum si alte cateva initiative de dezvoltare personala si certificare profesionala). Atunci, cand ma pregateam de a-mi incepe propria aventura de a(l)titudine, am avut de constientizat cele 3 pericole proprii unui avantat montaniard: posibilele-i incompetenta, inconstienta si iresponsabilitate. Si-acum, cu ale unui pretendent de-acum life coach cuvinte (faurit intr-o precedenta varianta a actualei scoali Coaching Partners), extrapolez: E.secul in v.iata este potentat de ¡.ncompetenta, ¡.nconstienta si ¡.responsabilitate. Iata-i si formula: „E = v¡³”.

 

emc2_mic

Pregatirea pentru certificarea ca specialist in activitatea de coaching si ca formator (trainer) nu doar poate confirma, ci poate veni si ca un antidot. Daca in training se lucreaza cu dobandirea de competente, abilitati, deprinderi, coachingul adreseaza provocari pentru constienta (cea de la figurat, evident) si responsabilitate – cum ar veni, atitudinea. Pentru ca la baza se afla o credinta la care se adera si devine cu timpul asumata: cea conform careia fiecare om merita, poate doar crede ca vrea, dar posibil ca se cam indoieste ca poate.

 

In primul ajutor dupa un accident, oricare dintre noi, ca pe munte, ca in urbe, avem de respectat indicativul ACCESCORP:

~ A.ctionez cu atentie la siguranta proprie, a celorlalti si a victimei;

~ C.ontrolez circumstantele, starea si integritatea victimei;

~ C.olaborez (fara sa interferez sau sa obstructionez) cu alti actori prezenti, printre care, sau mai ales organele abilitate deja implicate, ori de mine apelate;

~ E.valuez situatia de la fata locului pe baza informatiilor pe care le am si mi se confirma, precum si mai ales apreciez:

~ S.iguranta de a interveni – cu posibilele-i urmari asupra propriei mele persoane si a celorlati de-alaturi &

~ C.onstienta victimei – care reiese din prezenta-i sau absenta de aici si de acum,

~ O.rificiu-i bucal – pe care il verific de vreo posibila interferenta si prezenta nenaturala &

~ R.espiratia-i – daca exista si daca se impune resuscitarea de baza, de urgenta &

~ P.ulsul – daca i-l simt si cu ce intensitate.

 

In viata de zi cu zi si care nu-i un accident, ci un dar, pentru coaching invatam sa lucram cu increderea ca cel din fata noastra, coachee-ul, cel ce apeleaza la aceasta forma de sustinere si facilitare a performantei sale, are resurse pentru solutionarea oricarei provocari. Sau cel putin a uneia urgente si importante, dupa cum singur o poate afirma, ori impreuna cu SAC-ul o poate identifica. Iar pentru aceasta, coach-ul este sub imperativul unei viziuni (asumare, obstructionare?): cochee-ul este competent si are tot ceea ce-i trebuie pentru a reusi, mai putin o conversatie declansatoare😉.

 

Si-atunci, misiunea specialistului in activitatea de coaching (SAC) este simpla: in cazul in care descopera provocari legate de zona de competenta, indruma catre un formator, un mentor, un consultant sau un consilier, sau poate chiar aborda situatia cu instrumente de coaching. In cazul in care este vorba de fapt despre provocari legate de responsabilitatea obstructionata de trecut, indruma catre un terapeut. Iar pentru constienta, aplica „necrutatoarea” investigatie de profil, testand asumarea si trairile asociate drumului catre urmarita tinta.

 

In coaching se lucreaza cu deja clasicul indicativ T.G.R.O.W., sau cu oricare alt model de coaching cu care SAC-ul este familiarizat. Pana acolo insa, formare, peering, supervizare, practica si practicare, poate chiar si internationala certificare. Asadar, AVANT, parteneriate, actiune, performanta! Pe scurt: Coaching Partners!

 

 

 

 

Custom Design
x