coach si mentor

Coach si Mentor. Exista o diferenta?

Author:

9 octombrie 2013 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Un articol despre mentoring si coaching (organizational, intern) scris de Ph.D. Matt M. Starcevich, CEO, Centrul pentru coaching & mentorat, Inc. Traducere si adaptare de Mihaela Comanescu

 

În 1998 am efectuat un sondaj on-line pentru a defini ceea ce partenerii au considerat ca fiind atributele unor relații eficiente de mentorat. Un DA rasunator a venit de la răspunsurile la această intrebare deschisa:. Există o diferența intre un mentor, coach și supervizor? Aceste diferențe sunt rezumate in tabelul 1:

 

Tabelul 1: Diferentele dintre mentoring și coaching

Mentor

                             Coach

Concentrare Individ                           Performanta
Rol De facilitare, fara nici o ordine de zi                           Agenda specifica
Relație Auto selectarea                           Vine cu locul de munca
Sursa de influenta Valoarea perceputa                            Poziție
Beneficii  personale  Afirmarea / invatare                            Lucrul in echipă / performanța
Arena  Viata                             Sarcini

 

Concentrare

Mentorii atat in cadrul unui program formal sau a unei relatii informale se concentreaza pe individ, pe cariera si sustinerea cresterii individuale si pe maturizare, in timp ce coach-ul  se concentreaza pe performanta”Un mentor este ca o cutie de rezonanță, poate da sfaturi dar partenerii sunt liberi sa aleaga ce fac. Contextul nu are obiective specifice de performanta. Un coach incearca sa directioneze o persoana catre rezultate finale, persoana poate alege cum ajunge la acestea insa coach-ul monitorizeaza si evalueaza in mod strategic si consiliaza in vederea eficientiei si eficacitatii”.

„Mentoratul este in favoarea voastra Coaching-ul este imparțial, axat pe imbunatatirea comportamentului.”

In rezumat, mentorul are un interes profund personal, personal implicat, un prieten căruia îi pasă de voi si de dezvoltarea voastra pe termen lung. Coach-ul dezvoltă abilități specifice pentru asteptarile legate de sarcina, provocari si performanta la locul de munca.

 

Rol

Mentoratul nu implica putere, fiind o relatie in mod mutual, benefica in ambele sensuri. Mentorii sunt facilitatori si profesori care permit partenerilor sa isi descopere propria direcție.

„Ei ma lasa sa ma lupt ca sa pot invăta.”
„Nu ofera niciodata solutii- pun intotdeauna intrebari ca sa-mi stimuleze propria mea gindire si ma lasa sa gasesc propriile mele soluții.”

Un coach are o agenda stabilita pentru a consolida sau modifica competențe și comportamente. Coach-ul are un obiectiv / obiective pentru fiecare discuție. In studiul nostru, primele patru cuvinte alese pentru a descrie cel mai bine stilul dominant al mentorului au fost: prieten/confident, direct, logic, care intreaba.

 

Relație

Chiar și în programele formale de mentorat, partenerii si mentorul au optiuni, pentru a continua, cat de mult, cat de des, si pe ce se concentreaza. Auto-selecția este regula in relațiile de mentorat informale cu partenerii care initiaza si mentin activ relația. Daca va sunt mentor, probabil ca voi m-ati ales pe mine. Intr-o organizație, coach-ul v-a angajat. Coaching-ul vine impreuna cu job-ul in anumite organizatii, este o asteptare de la locul de munca, in unele organizații o competenta definita pentru manageri si lideri.

 

Sursa de influenta

Abilitatile interpersonale vor determina eficacitatea de influenta atat pentru coach cat și pentru mentor. Coach-ul (intern, n.t.) are, de asemenea, un nivel implicit sau actual de autoritate prin natura pozitiei lui, in cele din urma se poate insista pe conformitate. Influența unui mentor este proporționala cu valoarea perceputa pe care o poate aduce relatiei. Este o relație care nu implica putere, bazata pe respect reciproc si valoare, atat pentru mentor si pentru  parteneri. Descrierea fisei de post ar putea conține „coach”, sau s-ar putea chiar sa aveti astfel denumit postul-este doar o eticheta sau o asteptare. „Mentor” este o reputație care trebuie sa fie caștigata personal, nu sunteți un mentor pana cand partenerii nu afirma ca sunteti.

 

Beneficii

Castigul coach-ului este sub forma unei armonizari crescute a echipei si a performantei in serviciu, Relatia de mentorat este reciproca. Este un proces de invațare pentru mentor de la feedback-ul si perspectivele  partenerilor.

“Capacitatea de a privi la situații dintr-o perspectiva diferita, eu sunt din Generația X și el este din anii 60.”

Relația este un vehicul de a afirma valoarea și satisfacția din îndeplinirea unui rol de intr-ajutorare si dezvoltare a altora. Mentorii nu trebuie sa fie atotstiutori, o astfel de poziție ar putea fi daunătoare. In studiul nostru cel mai important lucru pe care mentorul l-a făcut a fost „sa ma asculte și sa ma inteleaga” și, „mi-a construit increderea in mine, mi-a conferit putere sa vad ce pot face.”

 

Arena

Un mentorat informal are loc, cu riscul varstei fragede,  in scolile noastre, precum si in randurile voluntarilor, nu cu scopul vreunui profit sau pentru organizații cu profit. Daca eu sunt mentorul tau, inseamna ca tu m-ai ales ca sa te ajut cu unele aspect ale vietii tale. Coaching-ul chiar si in zona sportiva este legat de sarcina-de imbunatațire a cunoștințelor, a aptitudinilor sau abilitaților pentru a indeplini mai bine o sarcina data. Mentorii sunt cautati pentru a largi problemele legate de viata sau cariera. Partenerii sunt proactivi in cautarea mentorilor si pastrarea  productiva a relatiei. Coach-ul creează nevoia de discutie și este responsabil pentru urmarirea și tinerea altora raspunzatori.

 

Concluzie

Activitatea de coaching si cea de mentorat nu este unul si același lucru. Rezultatele și experiența noastra sustin concluzia ca mentoratul nu implica putere, ci este o situatie de invatare in care mentorul ofera sfaturi, cunoștințe și experiențe, și invața  abordare de auto-descoperire, utilizand o presiune scazuta. Predarea utilizând o educație a adulților versus modelul  professor-elev și, fiind dispus nu doar  sa formuleze intrebari pentru auto-descoperire ci, de asemenea sa impartaseasca propriile experiente si abilitati cu partenerii. Mentorul este atat o sursa de informații / cunoștințe și un chestionar socratic.

Dacă eu sunt coach, probabil ca lucrati cu mine și preocuparea mea vizeaza performanța voastra, capacitatea de a va adapta la schimbare, si sa va sprijin în viziunea / direcția pentru ceea ce aveti de facut.

Daca exista inca indoieli în mintea voastra, vizualizati  modul in care conversația și relația ar fi diferita, dacă managerul ar programa o discuție de coaching la ora 2:00, in această dupa-amiaza pentru a discuta despre rolurile , responsabilitățile și așteptarile voastre, comparativ cu daca ai sunat mentorul pentru a discuta despre unele lucruri pe care le ganditi.

Sursa:  http://www.coachingandmentoring.com/Articles/mentoring.html

 

Custom Design
x