cea-mai-importanta-relatie-in-viata-ta-este_portrait

Care este relația ta cu tine?

Author:

7 octombrie 2019 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

 

Întâlnesc uneori dificultăți în a explica altora faptul că iubirea de sine nu are nimic în comun cu aroganța sau cu lipsa modestiei, ci, dimpotrivă, este un element absolut necesar în funcționarea noastră optimă de zi cu zi, dar și în ajutorul acordat celorlalți.

 

Este exact ca și regula aceea cu masca de oxigen din avion (aplicabilă în caz de depresurizare): e necesar să-ți pui mai întâi ție masca și abia apoi propriului copil sau celor din jur, în caz contrar existând riscul să îți pierzi cunoștința și, evident, să nu mai poți ajuta pe nimeni. Căci, cum să oferi ceva ce tu însuți nu ai? Cum să te bați cu pumnul în piept că poți dărui altora bunătate, iubire, apreciere, dacă rezervoarele tale sunt goale?

 

Așa că… e necesar să te iubești mai întâi pe tine pentru a-i putea iubi pe alții, e necesar să îți dăruiești mai întâi ție stări / emoții frumoase pentru ca apoi să le poți dărui, la rândul tău, altora…

Primul lucru pe care l-am învățat în școala de coaching a fost faptul că nu poți lucra cu alții (eficient!) dacă nu lucrezi mai întâi cu tine! Sau, așa cum spunea, mai plastic, Jung, pentru a te descurca în întunericul altora, e necesar ca, mai întâi, să-ți cunoști și să-ți gestionezi bine propriul întuneric.

 

Până la urmă, una dintre cele mai importante relații pe care le avem în viață este cea cu noi înșine! Căci trăim cu noi în fiecare zi a vieții noastre! Iar ceea ce avem în noi se reflectă asupra lumii înconjurătoare… Și cum să putem avea încredere în ceilalți, cum să putem iubi sau dărui necondiționat dacă nu găsim nimic demn de apreciat în interiorul nostru? Cum să-i acceptăm pe ceilalți, cu bune și rele, dacă nu ne putem accepta mai întâi pe noi înșine?

 

Așadar… care este relația ta cu tine? Cât de mult te apreciezi și cât de mult te învinovățești? Cât de des te ierți? Cât de des accepți răutățile altora doar pentru că, în adâncul tău, consideri că le meriți? Când vei alege să te înconjori de dăruitori? Ce te oprește să-ți găsești puterea interioară? Cum arăți tu, cel bun, iubitor și frumos?

 

În fond, la ce e bună o imagine de sine pozitivă? m-ar putea întreba unii. Asta nu schimbă, evident, nimic în exterior, însă… având încredere și o imagine bună despre tine, poți aborda situațiile negative din viața ta cu mai multă încredere în reușită, cu mai mult entuziasm și mai multă putere. Iar șansele să o scoți cu brio la capăt sunt mai mari! Bine-nțeles, e necesar să ne privim și realist, să ne identificăm corect limitele, dar să punem accent pe potențialul și resursele noastre! Să nu uităm că suntem unici, că avem talente pe care alții nu le posedă și că putem face lucruri pe care alții nu le pot face!

 

Tu cât de bine te cunoști? Cât te onest te privești în oglindă? Care sunt trăsăturile tale care îți dau unicitate? Cât de mult ții cont de părerile celor din jur în ceea ce te privește? La ce te raportezi când iei decizii? Cine este expertul propriei tale vieți? Și, mai ales, ce s-ar schimba în viața ta dacă de mâine te-ai iubi mai mult?

 

Camelia Onu, Life – Coach

 

Custom Design
x