intreaba un coach

Business Coach

Author:

28 martie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Business coach-ul este un observator extern al unei organizatii capabil sa recunoasca anumite disfunctionalitati sau sa anticipeze o serie de tendinte negative, chiar inainte ca managerul sa faca acest lucru.

 

Coaching-ului de afaceri s-a impus pe fondul procesului de schimbare necesar adaptarii la conditiile pietei cu care se confrunta companiile. Acestea au apelat la coachi specializati in business pentru a controla si gestiona acest proces continuu si pentru a asigura indeplinirea obiectivelor.

 

The Harvard Business Review noteaza „ca obiectivul coachingului este obiectivul unui bun management”, intelegand prin aceasta ca aria de cuprindere a interventiei unui business coach intr-o companie acopera, printre altele, definirea si clarificarea orientarii si a obiectivele pe termen lung, identificarea noilor tinte de piata si a oportunitatilor de investitii, dezvoltarea aptitudinilor de leadership care sa motiveze angajatii si sa stimuleze implicarea acestora, perfectionarea aptitudinilor de negociere si furnizarea de asistenta pentru managementul timpului.

 

Rolul unui coach de afaceri este de a studia diverse situatii si de a oferi o perspectiva obiectiva asupra a ceea ce functioneaza sau nu intr-o organizatie. Coachul adreseaza intrebari formulate in asa fel incat sa faciliteze o discutie legata de posibilitati, de oportunitati, si isi indruma clientii,[1] fie ei manageri sau antreprenori, priviti individual sau in echipa, din cadrul organizatiilor publice sau private catre performanta si dezvoltare.[2]

 

Cum dezvoltarea unei afaceri se afla in stransa dependenta cu resursele alocate, atentia acordata personalului devine o prioritate. Un business coach poate ajuta membrii unei echipe sa aduca imbunatatiri activitatii lor. De fapt, adevarata plus valoare adusa de un coach in relatiile interpersonale este facilitarea procesului prin care angajatii devin constienti de capacitatile lor si isi dezvolta simtul de auto-corectie; abilitati care se transforma prin reiterarea procesului de imbunatatire continua in performanta pe termen lung.[3]

 

Astfel, interventia business coachului devine vitala in sprijinul dezvoltarii individuale si al evolutiei echipelor, ca instrument ce poate oferi noi orientari pentru cresterea productivitatii si a eficientei globale a unei companii[4] in contexul unor schimbari organizationale menite sa le mentina sau sa le aduca avantaje competitive.

 


[1] Coaching in organizatii. Ghid complet, P. Zeus, S. Skiffington, Ed. Codecs

[2] Idem

[3] The business coach: a game plan for the new work environnment , James S. Doyle, pag. xvi

[4] Coaching in organizatii. Ghid complet, P. Zeus, S. Skiffington, Ed. Codecs, pag. 55

 

Custom Design
x