239-57-2012-03-31046996

Interviu cu Liliana Mateescu

Author:

3 aprilie 2012 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Interviuri

 

Seria „Interviu cu un coach” este destinata clientilor care doresc sa-si cunoasca mai bine coachul inainte sa lucreze cu el, coachilor in formare precum si celor care practica deja coachingul in cazul in care doresc sa invete cate ceva din experienta altor coachi.

Va invit acum sa cititi interviul cu Liliana Mateescu.

Care este citatul tau favorit?

Cel care mi-a marcat cel mai mult existenta in ultimii 15 ani: „Adevaratul echilibru este dinamic”. Mi se pare genial: esti cu adevarat echilibrat atunci cand poti sa te transformi si sa te reinventezi in fiecare moment. Nu-mi amintesc exact care este originea acestui citat, cred ca este un vechi proverb chinezesc, eu l-am gasit intr-o carte foarte veche.

Cum ai descoperit coachingul?

A existat in mine dintotdeauna o nevoie latenta de coaching, doar ca nu-i stiam numele. Coachingul, asa cum este cu adevarat si cum il pot defini in prezent, l-am descoperit prin intermediul cursurilor de NLP (Programare neuro-lingvistica) si m-a cucerit imediat; a fost (si ramane) dragoste la prima vedere.

Cat de importanta este potrivirea (chimia) dintre client si coach?

Poate face diferenta intre o relatie de coaching reusita si una mai putin reusita. Increderea si dorinta de colaborare aparute spontan la inceputul procesului de coaching sunt esentiale in obtinerea  rezultatelor dorite de client.

Care este filozofia ta de coaching?

Coachingul trebuie sa se desfasoare intr-un mod cat mai natural cu putinta. Potrivirea dintre coach si client este o temelie pentru construirea increderii reciproce dintre cei doi. Aceasta este intr-un echilibru dinamic si trebuie alimentata si dezvoltata permanent pe parcursul intregului proces de coaching. Cred ca sta la baza obtinerii unor rezultate excelente.

Care sunt cele mai importante trei calităti ale unui coach?

Capacitatea de ascultare, capacitatea de intelegere, capacitatea de sustinere a clientului. Cred ca in practica vorbim de fapt de un mix al acestor calitati ale unui coach (impreuna si cu altele, desigur) care se adapteaza de la un client la altul, de la  un obiectiv al clientului la altul.

Care sunt cele trei sfaturi pe care le-ai da unui coach la inceput de drum?

Cele pe care mi le-as da si mie: invatare continua, perfectionare continua, multa practica si multa implicare. Si s-au facut patru, dar nu ma pot hotari la care sa renunt pentru a-ti raspunde precis la intrebare.

Care sunt criteriile de selectie a unui coach pe care le-ai recomanda unui potential client, atunci cand isi cauta un coach cu care sa lucreze?

Specializarea in domeniul care il intereseaza, increderea pe care i-o inspira coachul (aici e bine sa-si asculte intuitia). N-as neglija nici acreditarile pe care coachul le are deoarece il asigura pe client cel putin de existenta unui minim de competente.

Care este/a fost impactul coachingului in viata ta?

Contactul cu coachingul a fost un moment de referinta, mi-a schimbat in mod esential viata. Mi-am descoperit de fapt o pasiune careia i-am dedicat o mare parte din timpul meu din ultimii ani.

Dacă ar fi sa concentrezi tot ceea ce crezi despre coaching intr-un singur cuvant, care ar fi acela?

Ascensiune

Cum crezi ca va evolua piata de coaching in România, in următorii 3 – 5 ani?

Cred ca este o piata care se va schimba foarte mult atat ca marime cat si ca structura. Imi imaginez o crestere exponentiala a cererii care va aduce dupa sine  o crestere importanta a ofertei. Cred ca vom avea parte si de o perioada de maturizare a acestei piete – este un domeniu foarte nou care incet, incet se va si reglementa si se va aseza (lipsa regulilor fiind o caracteristica des intalnita a pietelor foarte tinere, in curs de formare). Si mai cred ca directiile de dezvoltare depind foarte mult de noi, cei care suntem acum pe piata si ca responsabilitatea noastra este imensa.

Comentarii
Close

Leave a Comment0 + 7 =

Custom Design
x