monica-barbulescu_mic

Cum poti fi cat 6

Author:

20 mai 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Coaching

 

Adultii iubesc sa se joace. Jocul aduce relaxare.
Adultii au probleme. Problemele sunt stresante.
Pastram adultii si transformam rezolvarea problemelor in joc! Imagineaza-ti ca esti, pe rand: cercetator, inventator, judecator, strateg, luptator si filosof. Aceste personaje te vor ghida in gasirea de solutii.

Aceasta metoda de lucru presupune urmatorii pasi:

Pasul 1. ORIENTAREA
Pasul 2. CONFIGURAREA NOULUI
Pasul 3. DECIZIA
Pasul 4. CONFIGURAREA STRATEGIEI
Pasul 5. TRANSPUNEREA IN PRACTICA
Pasul 6. FINALIZAREA

Vei parcurge fiecare pas asumandu-ti rolul indicat si scopul urmarit. Am notat si cateva intrebari ale caror raspunsuri sa te ajute sa fii propriul tau coach.

Pasul 1. ORIENTAREA

Rol asumat: Cercetatorul

Scopul urmarit: O privire realista asupra situatiei actuale. Constientizarea starii de fapt si recunoasterea necesitatii de schimbare. Trasarea, in linii mari, a unei directii de urmat.

Intrebari ale Cercetatorului:

Unde ma aflu acum?
Ce obtin pastrand aceasta situatie?
Ce nu obtin pastrand aceasta situatie?
Ce este important pentru mine ACUM?
Catre ce ar trebui sa ma orientez?

Ca Cercetator – fii atent la tine, ceilalti, mediu, prognoza pe termen mediu si lung pe care o poti face in legatura cu evolutia ta in raport cu situatia existenta si cea dorita. Gandeste in termeni de eficienta, cost, beneficii, stare de bine, riscuri.
Foloseste tipul de gandire rece, obiectiva. Analizeaza acribios cifre, observa evenimente certe. Ai in vedere potentialul tau (intelectual si emotional), constientizeaza-ti nevoia de progres.
Fii lucid.

Pasul 2. CONFIGURAREA NOULUI

Rol asumat: Inventatorul

Scopul urmarit: Crearea unor posibile legaturi cu destinatiile propuse de Cercetator. Descoperirea sanselor de succes. Procurarea informatiilor. Gasirea de alternative. Inventarierea resurselor existente si necesare.

Intrebari ale Inventatorului:

Unde vreau sa ajung?
Care sunt alternativele pe care le am?
Ce ce atuuri pornesc la drum?
De ce resurse mai am nevoie?
Cum le pot obtine?

Fii creativ! Fii inovativ!
Acesta este un rol in care iti poti permite sa visezi fara limite. Contureaza posibilitatile de actiune evitand sa-ti pui blocajele: “nu pot”, “nu se poate”, “nimeni nu a procedat asa pana acum”, “au incercat si altii si nu au reusit”.
Un prieten mi-a povestit cum, in timp ce negocia cu o florareasa cumpararea catorva fire de “Papucul doamnei”, pentru a le planta in gradina proprie, o doamna bine intentionata ii sopteste conspirativ: “vor muri in trei zile”. Mai prudent – prietenul meu intreaba vanzatoarea despre modalitatea de ingrijire a plantei. Doamna binevoitoare nu renunta, se intoarce si-i sopteste iara, discret si apasat: “eu sunt la a cincea tentativa!”
Papucii doamnei (florile nu ai asa- zisei protectoare) sunt si acum in gradina!
Fii increzator in sansa ta!

Pasul 3. DECIZIA

Rol asumat: Judecatorul

Scopul urmarit: Decizia asupra celei mai bune alternative. Definirea clara a obiectivului.

Intrebarile Judecatorului:

Care solutie este cea mai buna?
Ce credinte si valori imi sunt respectate?
De la ce principii nu abdic?
Ce anume nu vreau sa se intample ca rezultat al deciziei mele?
Care este hotararea mea?
Cum imi formulez obiectivul?

In cele mai multe cazuri vei considera ca nu ai suficiente informatii pentru a te decide. Amanarea devine astfel DECIZIA! Nu vrei asta!
Asuma-ti responsabilitatea unei decizii pastrand posibilitatea de a fi flexibil in timpul implementarii.
Decide PRO sau decide CONTRA! Indecizia te mentine confuz, dezarticulat, mahnit.
Amanarile sunt o rugina pe care consimti sa o asezi pe aspiratiile tale. De ce sa te miri ca, la un moment dat, nu le mai ai? Nu esti un produs finit, ci unul in evolutie. Asuma-ti hotararile care-ti aduc cel mai bun profit pe piata vietii. Cu banii tai nu ai proceda similar?
Fii hotarat!

Pasul 4. CONFIGURAREA STRATEGIEI

Rol asumat: Strategul

Scopul urmarit: Stabilirea pasilor de urmat pentru atingerea obiectivului decis. Conturarea strategiei. Analizarea riscurilor posibile. Gandirea unor modalitati de preintampinare sau depasire a lor.

Intrebari ale Strategului:

Cum sa procedez?
Ce este esential sa fac?
Cum poate fi eficient planul meu?
Care pot fi riscurile?
Cum pot sa le abordez?

Planuri, planificare – notiuni care par o moneda devalorizata (poate din cauza “planurilor cincinale”!?). Preferam sa ne aruncam “cu capul inainte”! Practica ne arata ca o strategie iscusit intocmita este nu numai o dovada de istetime ci si calea catre mai putina truda ulterioara. Constientizeza slabiciunile strategiei si nascoceste modalitati de a le vindeca. Daca gasesti acum riscurile – nu ai nicio pierdere (bani, reputatie,…). Planul B vine intotdeauna ca o plasa de siguranta, asul din maneca stiut numai de tine si numai bun de scos la ananghie.
Fii edificator!

Pasul 5. TRANSPUNEREA IN PRACTICA

Rol asumat: Luptatorul

Scopul urmarit: Aplicarea planului gandit de Strateg. Observarea abaterilor, adaptarea tenace la conditiile “de pe teren”. Regandire. Flexibilitate. Determinare.

Intrebari ale Luptatorului:

Care este primul pas pe care trebuie sa-l fac?
Care sunt urmatorii pasi?
Sunt pe drumul bun?
Imi folosesc eficient resursele?
Ce este necesar sa schimb?
Cum sa-mi pastrez motivarea de a continua?

Fara vointa Luptatorului pana si o strategie geniala devine nula.
Perseverenta este o caracteristica a Luptatorului. Satisfactia de a fi cu un pas mai aproape de atingerea scopului il anima pe acesta. Luptatorul are naturalizata rabdarea necesara parcurgerii drumului de la concept pana la rezultatul final.
Vointa ne mentine focusul pe telul propus si ne ajuta sa credem in el chiar si atunci cand drumul pare a se infunda. Luptatorul din noi nu abandoneaza si nu-si imagineaza o realitate magica in care este exonerat de efortul propriu necesar atingerii obiectivului. Puterea vointei vine din simtul riscului nonactiunii.
Ce risc daca abandonez?
este o alta intrebare care il sustine pe Luptator si il ajuta sa fie lucid si sa-si polarizeze fortele intelectuale, emotionale si fizice spre linia de finish.
Fii perseverent!

Pasul 6. FINALIZAREA

Rolul asumat: Filosoful

Scopul urmarit: Finalizarea proiectului. Evaluarea rezultatelor. Dobandirea de experienta ulterior folositoare.

Intrebari ale Filosofului:

Ce rezultat am obtinut?
Cum ma face sa ma simt obtinerea acestui rezultat?
Ce putea fi facut mai bine?
Ce pot invata din aceasta experienta?

Concluziile sunt epilogul unei experiente. Concluzionand vei sti ca ai ajuns la capatul unui drum si ai invatat lectia de viata pe care orice calatorie o dezvaluie.
Recunoaste-ti surprinderile, durerile, frustrarile. Indepartarea lor va reprezenta un alt drum pe care sa mergi cu suita ta: Cercetatorul, Inventatorul, Judecatorul si Luptatorul.
Si ce va fi cu adevarat frumos este ca ei nu vor fi tot cei cu care ai facut primul drum. Vor fi cu mult, mult mai puternici. In fapt ai atins doua scopuri: unul in lumea exterioara – prin atingerea obiectivului propus si celalalt in propria-ti lume – prin depasirea potentialului cu care ai inceput calatoria. La finalul finalului tu, un Filosof autentic, vei spune : “mi-am luat viata in propriile maini si am facut din ea o lucrare de care sunt multumit!”
Problemele personale sunt cele care ne determina sa pornim pe drumul evolutiei. Problemele reprezinta nu numai o neplacere, ci si oportunitatea de a ne activa creatorul din noi.
Intuieste functia autodezvoltarii detinuta de problema care te apasa.

Poti aplica si singur tehnica propusa de gasire a solutiilor si atingere a obiectivelor.
Poti apela si la un coach care sa te acompanieze catre obtinerea rezultatelor dorite.
Tu stii cel mai bine ce vrei!
Monica Lacramioara Barbulescu

solutii

Custom Design
x